English   |   Български   |   Пишете ни 
 
>> Международен София Филм Фест НА БРЕГА (Бургас) >> Международен София Филм Фест В ПЛОВДИВ
   
Бахтияр Худойназаров
Душан Милич
Севда Шишманова
Георги Стайков
Ерих Лакнер
Лейф Джоули
Тадеуш Шчепански
Людмила Дякова
Бахтияр Худойназаров
Бахтияр Худойназаров е роден през 1965 г. в СССР. През 1989 г. завършва кинорежисура в държавния институт за кино ВГИК. Худойназаров режисира първия си късометражен филм през 1986 г., а през 1989 г. заснема и документалния филм Лов с кучета. По това време все още е студент. Скоро след дипломирането си завършва своя първи игрален филм Нова игра, нов късмет. Филмът печели наградата “Сребърен лъв” на Фестивала във Венеция и е включен в номинациите на Европейските филмови награди за 1994 г. Оттогава всички негови филми се посрещат с изключителен интерес от големите международни филмови фестивали. Бахтияр Худойназаров е носител на Голямата награда в Манхайм-Хайделберг за дебюта си Брат, на “Сребърен лъв” за Нова игра, нов късмет и “Ника” за режисура на Лунен татко.
Душан Милич
Сръбски режисьор и сценарист, роден в Белград през 1969 г., където завършва режисура в Колежа по изпълнителски изкуства през 1995 г. Автор е на сценарии, писани за Емир Кустурица, както и на сценариите на няколко ТВ сериала. Душан Милич е и един от съсценаристите на игралния филм по едноименния бестселър на Илия Троянов Светът е голям и спасение дебне отвсякъде. През 2003 г. Душан Милич заснема своя първи игрален филм като режисьор - Ягода в супермаркета, който се превръща във фестивален хит. През 2006 г. Душан Милич завършва своя втори игрален филм - Гуча!, копродукция на Сърбия, Германия, Австрия и България, чиято международна премиера се състоя с успех в програмата "Панорама" на Берлинале ’07.

Севда Шишманова
Журналист в Българската национална телевизия, Българското национално радио и в-к "Капитал". Международен кореспондент от горещите точки на света, коментатор и репортер. Автор на девет документални филма. Филмът Незавършилата война получава наградата за международна журналистика SAIS на Американския университет "Джон Хопкинс" и Севда Шишманова е поставена сред десетте най-добри международни журналисти за 2001 г. Филмът Пакистан в сянката на войната влиза в специалната селекция на най-големия фестивал за телевизионна продукция FIPA в Биариц, Франция. Носител на много български награди за журналистика. Член на Управителния съвет на БНТ.
Георги Стайков
Георги Стайков е роден през 1964 г. във Велико Търново. През 1989 г. завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ “Кр. Сарафов” в класа на Енчо Халачев. Още същата година печели наградата за мъжка роля на Фестивала във Варна за ролята си във филма на режисьора Зако Хеския Без драскотина. През 1990 г. заминава за Лондон, където живее и работи в продължение на няколко години, след което се установява в Стокхолм. Биографията му включва повече от 10 театрални превъплъщения, както и над 30 роли в игрални и телевизионни филми, сред които Вчера на Иван Андонов, А сега накъде? на Рангел Вълчанов, Резерват на Едуард Захариев, Всичко за любовта (It’s All About Love) на Томас Винтенберг.
Ерих Лакнер
Ерих Лакнер е роден през 1948 г. във Виена. Завършва психология. През 1977 заснема своя първи филм за канадската компания “Lotus Flower Tower”. От началото на 90-те години Ерих Лакнер и неговата компания Lotus-Film се насочват към продуциране на пълнометражни игрални и документални филми на млади австрийски сценаристи и режисьори. Сред режисьорите, с които е работил, са Улрих Зайдл, Барбара Алберт, Михаел Главогер, Гьотц Шрийлман, Петер Пайер, Андреа Дусл, Горан Ребич, Пепе и Диди Данкуарт и Леандер Хаусман. Продуцирал е повече от 20 игрални и документални филма до момента.

  Лейф Джоули
Жури на ФИПРЕССИ
“Skanska Dagbladet” (Швеция)
  Тадеуш Шчепански
Жури на ФИПРЕССИ
“Kino”, “Polish Radio” (Полша)
  Людмила Дякова
Жури на ФИПРЕССИ
“Кино”, “Култура”, Радио “Христо Ботев”
(България)
Начало 
© 2001 - 2007 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by