English   |   Български   |   Пишете ни 
Регламент  Акредитация за журналисти  Акредитация за спонсори, гости и партньори
 
>> Международен София Филм Фест НА БРЕГА (Бургас) >> Международен София Филм Фест В ПЛОВДИВ
   
11.03. - 20:00,
НДК - Зала 1
13.03. - 14:00,
Люмиер
Режисьор:  Дейвис Гугенхайм
Оператор:  Боб Ричман , Дейвис Гугенхайм
Продуцент:  Скот Бърнс , Лорънс Бендър , Лори Дейвид
Музика:  Майкъл Брук
С участието на:  Ал Гор
Продукция:  Participant Prods.
Разпространител за България:  Prooptiki S.A.
Официално закриване
Неудобната истина

Неудобната истина
An Inconvenient Truth
An Inconvenient Truth
САЩ , 2006, 95 мин, цветен
Награди:  2007 - "Оскар" Най-добър документален филм, най-добра музика; Награди на Националното общество на филмовите критици и на Лосанджелската критика за документален филм

"Проблемите не идват от нещата, които не знаем, а от нещата, които знаем със сигурност, но се оказват погрешни”. С този цитат от Марк Твен създателят на филма Ал Гор обяснява доста неудобната за света истина, че глобалното затопляне и промените в климата са най-голямото предизвикателство пред човечеството, проблем, който не признава граници и който не търпи отлагане. "Днес човечеството седи върху бомба със закъснител. Ако огромна част от учените са прави, имаме едва десет години да избегнем мащабна катастрофа, която ще причини нечувани разрушения – екстремен климат, наводнения, суша, епидемии", казва Ал Гор във филма.

Бившият американски вицепрезидент от администрацията на Клинтън има да споделя още много тревожни факти. До 2005 той обикаля света със серия от лекции за глобалното затопляне. На една от лекциите го чуват режисьорът Дейвис Гугенхайм и продуцентката Лори Дейвид и резултатът е този филм за каузата на Гор.

Неудобната истина е направен на един дъх и се гледа на един дъх. През 2006 г. филмът спечели световните медии: "Всеки трябва или да гледа този филм, или да си подготви много добро извинение за пред децата и внуците", "Иронично е, че най-силният филм на годината е направен с един човек и една камера, не с милиони долари, филмови звезди и специални ефекти", "Филмът представя фактите за глобалното затопляне и нашата роля в този феномен точно и ясно, без да внася объркване", "Ако тази година гледате един филм, нека това бъде Неудобната истина. Може да не е най-забавният филм, но със сигурност е най-важният".

Неудобната истина спечели световните медии, световната публика и два Оскара. Първата прожекция на филма в България е в рамките на София Филм Фест.

Дейвис Гугенхайм
Американски режисьор, роден през 1964 г. Първата година – документалният филм на Гугенхайм за PBS, разказващ за провокативната начална година на няколко учители в обществени училища, му донесе много награди. Изпълнителен продуцент на Тренировъчен ден и режисьор на филма Клюки, Гугенхайм е и продуцент и режисьор на отличения с „Еми“ сериал на HBO Дедууд. Снимал е и отделни епизоди от сериалите Щитът, Наричана още, 24 и Спешно отделение.

1999  Изкуството на Нортън Саймън – docu short
2000  Клюки
2001  Преподавай – docu short
2001  Първата година – TV docu
2006  Една неудобна истина – docu
© 2001 - 2007 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by