English   |   Български   |   Пишете ни 
Регламент  Акредитация за журналисти  Акредитация за спонсори, гости и партньори
 
>> Международен София Филм Фест НА БРЕГА (Бургас) >> Международен София Филм Фест В ПЛОВДИВ
   
06.03. - 20:45,
Euro Cinema
11.03. - 16:00,
Люмиер
Режисьор:  Ханс-Кристиан Шмид
Оператор:  Богумил Годфрейов
Сценарист:  Бернд Ланге
Продуцент:  Ханс-Кристиан Шмид
В ролите:  Зандра Хюлер , Бургхарт Клауснер , Имоген Коге
Продукция:  23/5
Световен разпространител:  Bavaria Film International
Разпространител за България:  Про Филмс
Фокус Германия
Австрийският метод
Дете на войната
Животът на другите
Застрахователят
Краят на морето
Лято '04
Премълчаното
Реквием
Свободната воля
Четири минути

Реквием
Requiem
Requiem
Германия , 2006, 92 мин, цветен
Награди:  Берлин 2006 - "Сребърна мечка" за най-добра актриса на Зандра Хюлер и Наградата на ФИПРЕССИ; 5 Германски филмови награди '06 – "Сребърна награда" за най-добър филм (поделена с "Жесток обрат"), за актриса на Зандра Хюлер, за поддържаща актриса на Имоген Коге, за костюми и за звук; Ситжес'06 (Испания) – награди за най-добър филм и за актриса на Зандра Хюлер; Номинация за Европейската филмова награда '06 за най-добра актриса на Зандра Хюлер

Ту разтърсващ, ту минорен, Реквием е неоспорим триумф за режисьора Ханс-Кристиян Шмид и неговата муза – актрисата Зандра Хюлер. Филмът разказва за млада жена със склонност към религиозни екстази и за неуспешната поредица от екзорцизми, на които е подложена и които в крайна сметка я убиват. Привидно изтърканият сюжет – да не забравяме миналогодишния филм на ужасите Дяволът в Емили Роуз – всъщност дава път на много по-фина и интересна идея: Шмид елегантно намеква, че хрисимата Михаела Клингер (Хюлер) доброволно допуска да бъде обсебена. Че отстъпва пред обсесията само и само да избегне прекия сблъсък със закостенелите нрави, които се ширят през 70-те години в Западна Германия, и със своята жестока, своенравна майка. Промените в обществото и объркванията на преходната й възраст само допринасят за изпадането в нейното "средновековно" състояние.

Шмид гради историята с уверена ръка. Изключително атрактивната операторска работа във филма контекстуализира и направлява действието. Мечтателните, мистични моменти на Михаела се редуват със свенливите, неуверени взаимоотношения с връстниците й. След което – изневиделица – напрежението на момичето неудържимо и болезнено изригва в (диагностицираните като) епилептични кризи, единственото нейно облекчение. Тези смущаващи моменти я спохождат през цялото й неспокойно юношество и отлично илюстрират колко объркана и чужда на всичко се чувства в своето порастване. От скрити страхове Михаела отхвърля психиатрията и другите възможни медицински разрешения на своя проблем и се обръща за помощ към младия напорист свещеник Мартин Борхерт (Йенс Харцер), също роб на отживелици. Когато той започва да намира все по-съмнителни и демонични обяснения за болестта й, филмът зазвучава все по-мрачно и обречено. Истинска тъга предизвиква гледката на милото младо момиче и неговите ограничени родители, запратени назад във времето, в ужаса на примитивното гонене на дявола.
Омразата към съвременния свят открай време се представя като отговорна нравствена позиция от консервативно настроените политици. Последиците от следването на подобни убеждения до техните логични крайности са обрисувани със замах и чувство в този забележителен филм.

Ноа Кауън

Ханс-Кристиан Шмид
Германски режисьор, роден през 1965 г. в Алтьотинг. Учи документално кино в Мюнхенската академия за телевизия и кино и кинодраматургия в Университета на Южна Калифорния. След няколко телевизионни и документални филма дебютира в игралното кино със След пет в джунглата. За предишния си филм Недостижими светлини печели Наградата на ФИПРЕССИ в Берлин.
1995  След пет в джунглата
1998  23
2000  Crazy
2003  Недостижими светлини
2006  Реквием
© 2001 - 2007 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by