English   |   Български   |   Пишете ни 
Регламент  Акредитация за журналисти  Акредитация за спонсори, гости и партньори
 
>> Международен София Филм Фест НА БРЕГА (Бургас) >> Международен София Филм Фест В ПЛОВДИВ
   
05.03. - 19:00,
НДК - Зала 1
14.03. - 21:00,
Люмиер
Режисьор:  Флориан Хенкел фон Донерсмарк
Оператор:  Хаген Богдански
Сценарист:  Флориан Хенкел фон Донерсмарк
Продуцент:  Квирин Берг , Макс Видеман
Музика:  Габриел Яред , Стефан Муша
В ролите:  Мартина Гедек , Улрих Мюхе , Себастиан Кох , Улрих Тукур , Томас Тиме , Ханс-Уве Бауер , Херберт Кнауп
Продукция:  Wiedemann & Berg Filmproduktion
Световен разпространител:  Beta Cinema
Разпространител за България:  Prooptiki S.A.
Гала прожекции и предпремиери
Време за раздяла
Вятърът над ечемичните ниви
Големият шеф
Гуча!
Животът на другите
Закуска на Плутон
Земята на приливите
Инланд Емпайър
Последният крал на Шотландия
Светлини в здрача
След сватбата
Черната книга

Фокус Германия
Австрийският метод
Дете на войната
Животът на другите
Застрахователят
Краят на морето
Лято '04
Премълчаното
Реквием
Свободната воля
Четири минути

Животът на другите
Das Leben der anderen
The Lives of Others
Германия , 2006, 137 мин, цветен
Награди:  2006 - "ЕФА" за най-добър филм, за актьор на Улрих Мюхе и за сценарий; 7 Германски филмови награди '06 – за най-добър филм, за режисура, за актьор на Улрих Мюхе, за поддържащ актьор на Улрих Тукур, за сценарий, за операторско майсторство и за сценография; Локарно, Ванкувър и Варшава '06 – Наградата на публиката; Лондон '06 – Наградата "Сатяджит Рей" за дебют; Номинация за "Независим дух" '06 за чуждоезичен филм

Забележително увереният пълнометражен дебют на сценариста и режисьор Флориан Хенкел фон Донерсмарк описва живота по комунистическото време в ГДР в далеч по-мрачни краски, отколкото Сбогом, Ленин!, който едва ли не с носталгия възкреси един почти уютен бит.
По-голямата част от действието се развива в Източен Берлин в средата на 80-те години. Филмът проследява злополучните последствия от решението на министъра на културата да следи – с помощта на специалното разузнаване – ежедневието на преуспяващ драматург и неговата съпруга актриса (за чиято физическа близост политикът откровено ламти). Освен двойката артисти и техните приятели дълбоко засегнат от поставянето на микрофони в апартамента им се оказва и експертът от службите, натоварен с подслушването. Дотам, че в крайна сметка преосмисля из основи етиката на работата си за ЩАЗИ.

Комбинацията между сложния, но пределно ясен сценарий с неговите напълно правдоподобни обрати и търсещата сенките и стила на film noir операторска работа на Хаген Богдански успява не само да създаде угнетяваща атмосфера на страх, неувереност и подозрения, но и да изгради напрегнато повествование с истинска политическа и морална значимост. Актьорските изпълнения са еднакво виртуозни, с което допринасят филмът да въздейства както като необичайно убедителна историческа възстановка, така и като завладяващ разказ за личности, чиито съдби са трагично предрешени от обществото, в което живеят.

Джeф Андрю

Флориан Хенкел фон Донерсмарк
Германски режисьор, роден през 1973 г. в Кьолн. Фон Донерсмарк израства в Берлин, Франкфурт, Ню Йорк и Брюксел. След като учи руски език в Санкт Петербург, а след това философия, политология и икономика в Оксфорд, става част от екипа на В любов и война на Ричард Атънбъро. През 1997 г. се записва в Академията за кино и телевизия в Мюнхен, като по същото време започва работа по Животът на другите със субсидия за развитие на проект от Федералния филмов офис в Берлин. През 1999 г. създава първия си късометражен филм Доберман – историята на неуспешните опити на едно момче да се наслади на спокойна разходка. Следват епизод от поредицата Малки градски митове за Френската телевизия и късометражният Кръстоносецът.
1999  Доберман - short
2002  Кръстоносецът - short
2006  Животът на другите
© 2001 - 2007 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by