English   |   Български   |   Пишете ни 
Регламент  Акредитация за журналисти  Акредитация за спонсори, гости и партньори
 
>> Международен София Филм Фест НА БРЕГА (Бургас) >> Международен София Филм Фест В ПЛОВДИВ
   
09.03. - 20:30,
НДК - Зала 1
15.03. - 16:00,
Люмиер
Режисьор:  Кен Лоуч
Оператор:  Бари Акройд
Сценарист:  Пол Лавърти
Продуцент:  Ребека О'Брайън
Музика:  Джордж Фентън
В ролите:  Килиън Мърфи , Падрейк Дилейни , Лиам Кънингам , Орла Фицджералд
Продукция:  Sixteen Films/Matador Pictures/Regent Capital/UK Film Council/Irish Film Board/Filmstiftung Nordrhein-Westfalen/Element Films/BIM Distribuzione/EMC Produktion/Tornasol Films/Diaphana Distribution/Pathe Distribution/Cineart/TV3 Ireland/Film Coopi
Световен разпространител:  Pathe Pictures Intl.
Разпространител за България:  Prooptiki S.A.
Гала прожекции и предпремиери
Време за раздяла
Вятърът над ечемичните ниви
Големият шеф
Гуча!
Животът на другите
Закуска на Плутон
Земята на приливите
Инланд Емпайър
Последният крал на Шотландия
Светлини в здрача
След сватбата
Черната книга

Вятърът над ечемичните ниви
The Wind That Shakes the Barley
The Wind That Shakes the Barley
, 2006, 126 мин, цветен
Награди:  Кан 2006 - "Златна палма" ; Европейска филмова награда за операторско майсторство (поделена с Хосе Луис Алкайне за "Завръщане")

Една от най-дългите и славни кинокариери е тази на Кен Лоуч. Повече от 40 години той безкомпромисно разнищва обществени и политически въпроси, за да анализира доброто и злото в тях. Тази му ангажираност винаги го е държала по-близо до настоящето, въпреки че от време на време си е позволявал и отбивания назад в историята. Най-яркият пример за това е забележителният му филм за Испанската гражданска война Земя и свобода. Във Вятърът над ечемичните ниви темата му е ирландският бунт срещу британската власт през 20-те години. Моментът е отлично избран. Британското правителство се бори със зъби и нокти да избегне формирането на Ирландска република и за да смаже движението, прибягва до услугите на печално известните “Black and Tans” ("черно-кафяви" заради цветовете на униформите им – демобилизирани британски войници, наскоро завърнали се от Първата световна война). Ирландските републиканци отвръщат с не по-малко настървение. Лоуч използва този разломен период, за да разкаже конфликта от гледна точка на човешката му цена и непосилните решения, чието взимане става неизбежно. Историята се върти около двама братя. Теди (Падрейк Дилейни) е републиканец, телом и духом отдаден на изпъждането на омразните британци, а вечно замисленият, колеблив Деймиън (Килиън Мърфи) е доктор, разпределен на работа в лондонска болница. Деймиън се убеждава да остане в Ирландия едва когато става свидетел на срамен епизод и си дава сметка, че бъдещето му е в неговата родна страна. Лоуч безмилостно описва втвърдяването на противниковите позиции, което неминуемо започва в мига, щом в употреба влезе насилието. Предаността към идеалите е съпоставена с кошмара на водената война и установяването на достоен мир.

Внимателно построената теза на Лоуч е подсилена от недвусмислените паралели, които той чертае със съвременната политика. Лоуч призовава зрителите да преценят – и почувстват – какво значи да се съпротивляваш на безжалостна, брутална окупационна сила. Всяка история има две страни, но Вятърът над ечемичните ниви е много повече от урок по история. Голямата му сила е съсредоточена в приливите и отливите във връзката между двамата братя, впримчени в неумолима мрежа от събития, разбиващи собствения им живот.

Пиърс Хандлинг

Кен Лоуч
Британски режисьор, роден през 1936 г. в Нънийтън, Англия. Учи право в Оксфордския университет. Дебютира през 1967 г. с Бедната крава. През 1994 г. е отличен със "Златен лъв" за цялостно творчество. Вятърът в ечемичените ниви е 10-ият филм, с който участва в конкурса на фестивала в Кан и за който най-после е отличен със "Златна палма".
1967  Бедната крава
1969  Кес
1971  Семеен живот
1981  Погледи и усмивки
1990  Таен дневен ред
1992  Паплач
1993  Дъждовни камъни
1994  Калинке-малинке
1995  Земя и свобода
1997  Песента на Карла
1998  Казвам се Джо
2002  Сладките шестнайсет
2004  Просто целувка
2006  Вятърът в ечемичените ниви
2007  Това е свободен свят...
© 2001 - 2007 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by