English   |   Български   |   Пишете ни 
Регламент  Акредитация за журналисти  Акредитация за спонсори, гости и партньори
 
>> Международен София Филм Фест НА БРЕГА (Бургас) >> Международен София Филм Фест В ПЛОВДИВ
   
03.03. - 19:30,
Ларго (бивше Център)
04.03. - 14:30,
Люмиер
Режисьор:  Корнелиу Порумбою
Оператор:  Мариус Пандуру
Сценарист:  Корнелиу Порумбою
Продуцент:  Корнелиу Порумбою
Музика:  "Ротария"
В ролите:  Мирча Андрееску , Тео Чорбан , Йон Сапдару
Продукция:  42 Km Film
Световен разпространител:  The Coproduction Office
Балкански филмови срещи
12:08 източно от Букурещ
Армин
Гърбавица
Дете на войната
Застава
Климати
Обичам те
Оптимистите
Утре сутрин
Хартията ще бъде синя

12:08 източно от Букурещ
A fost sau n-a fost?
12:08 East of Bucharest
Румъния , 2006, 89 мин, цветен
Награди:  Кан 2006 - "Златна камера" и на "Europa Cinemas"; 2 награди на Трансилванския фестивал '06 – за най-добър румънски филм и на публиката; Котбус '06 – Специална награда за артистичен принос на актьорите; Номинация за "Независим дух" '06 за чуждоезичен филм Номинация за Европейската филмова награда '06 за сценарий

Къде бяхте, когато падаше румънският комунистически режим? Това е въпросът, около който е изграден прекрасният пълнометражен дебют на Корнелиу Порумбою 12:08 източно от Букурещ. В 12:08 по обяд на 22 декември 1989 г. всички румънци се бяха залепили за телевизорите си, за да видят как диктаторът Николае Чаушеску сдава властта и отлита с вертолет от покрива на сградата на Централния комитет на РКП, обкръжена от множество демонстранти. Революцията, която сложи край на комунистическото управление, до ден-днешен е предмет на горещи полемики в Румъния. Ироничният, забавен, истински оригинален 12:08 източно от Букурещ обобщава някои от най-спорните тези относно това епохално събитие, както и горчивото чувство, останало след преждевременно попарените надежди.

Сюжетът се върти около токшоу по локалния телевизионен канал в малко градче точно 16 години след революцията. Водещият Ждереску (Тео Чорбан) си търси гости за специалното издание по повод на годишнината, но успява да покани само впиянчения учител по история Манеску (Йон Сапдару) и престарелия пенсионер Пискоци (Мирча Андрееску), който работи почасово като Дядо Коледа. Докато пируват в чест на революцията, двамата съмнителни гости на Ждереску гордо разправят басни за своя героичен принос към народния бунт в градеца. Започват да се обаждат зрители, за да изкажат своята версия за събитието. Техните спомени опровергават високопарните слова на самозванците в студиото, посмаляват хвалбите им и дават начало на спор, в който скоро цялата местна общност е въвлечена. Всъщност излязъл ли е някой от тях изобщо на градския площад, за да протестира срещу Чаушеску, преди да настъпи съдбоносният миг осем минути след пладне?

След миналогодишния радушен прием на филма на Кристи Пую Смъртта на господин Лазареску филмът на Порумбою утвърждава постигнатия звезден статус на съвременното румънско кино по световните екрани. Тази пленителна, екстравагантна творба ловко канализира подозрението, мъчещо всички, които живеят далеч от властта: че са обречени да бъдат само наблюдатели, не и участници в политическите сътресения, които сякаш засягат само столиците. 12:08 източно от Букурещ е смешен, умен и свеж реалистичен разказ за начините, по които паметта и митотворчеството могат да изкривят историческата истина.

Корнелиу Порумбою
Румънски режисьор, роден през 1975 г. във Васлуй. Учи режисура в Университета за драма и кино "Йон Лука Караджале" в Букурещ.
2003  Пътуване към града – short
2004  Мечтата на Ливиу
2006  12:08 източно от Букурещ
© 2001 - 2007 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by