English   |   Български   |   Пишете ни 
Регламент  Акредитация за журналисти  Акредитация за спонсори, гости и партньори
 
>> Международен София Филм Фест НА БРЕГА (Бургас) >> Международен София Филм Фест В ПЛОВДИВ
   
02.03. - 21:00,
Ларго (бивше Център)
03.03. - 14:00,
Дом на киното
Режисьор:  Нури Бигле Джейлан
Оператор:  Гьокан Тирияки
Сценарист:  Нури Бигле Джейлан
Продуцент:  Зейнеп Йозбатур
Музика:  откъси от "Соната за пиано K466" от Доменико Скарлати
В ролите:  Ебру Джейлан , Нури Билге Джейлан , Назан Кирилмис
Продукция:  CO Prod./NBC Film/Imaj/Pyramide Prods.
Световен разпространител:  Co Production Ltd.
Балкански филмови срещи
12:08 източно от Букурещ
Армин
Гърбавица
Дете на войната
Застава
Климати
Обичам те
Оптимистите
Утре сутрин
Хартията ще бъде синя

Климати
Iklimler
Climates
, 2006, 98 мин, цветен
Награди:  Кан 2006 - "Наградата на ФИПРЕССИ" в конкурсната програма; 4 награди на фестивала "Златен портокал" в Анталия '06 – за режисура, за поддържаща актриса на Назан Кирилмис, за монтаж и за звук

В Климати на Нури Билге Джейлан самият режисьор играе Иса – раздразнителен университетски преподавател, съпруг на Бахар, изиграна от Ебру Джейлан, съпругата на режисьора. Филмът изследва трудния, чепат характер на главния герой. Екзистенциалният епичен разказ проследява разбития брак на двойката и очертава трънливия път на взаимоотношенията им през техните премеждия в течение на три последователни сезона.
Филмът започва с лятна почивка в Кас, където – под открито небе на вечеря с приятели, в напрегнато пътешествие с мотор – Иса и Бахар постепенно разкриват колко горчилка се е натрупала в тяхната връзка. През дъждовната есен Иса се среща с неустоима бивша любима на име Серап. Накрая, през снежната зима, Иса отива в планината, където Бахар, която работи в телевизията, е на снимки – в сдобряването им там проличава възможността за по-спокойни отношения помежду им.

В Климати Джейлан ни превежда през някои впечатляващи кътчета на Турция в може би най-личния си разказ до момента. Заснет в обичайния за него съзерцателен стил, филмът е покъртителен, целенасочено бавен и въздейства много повече чрез мълчанията, отколкото чрез преки внушения. Болезнено наситеният с чувства Климати фино улавя емоционалните трепети, които разтърсват понякога и най-залинелите връзки.

Нури Бигле Джейлан
Турски режисьор, роден през 1959 г. в Истанбул. Завършва факултета по инженерство в Босфорския университет и след това учи кинорежисура в университета „Мимар Синан”, Истанбул. След късометражния Какавида идват три пълнометражни игрални филма, които съставляват неговата „трилогия на диренето”: Градче, Облаци през май и Отчуждение. Градче е показан на фестивали из цял свят и печели многобройни награди. Отчуждение печели множество национални и международни награди, включително и Голямата награда на журито и Наградата за най-добър актьор на международния фестивал в Кан. През 2006 г. Джейлан прави Климати, който печели Наградата на ФИПРЕСИ на фестивала в Кан.
1995  Буба – short
1998  Градчето
1999  Облаци през май
2003  Отчуждение
2006  Климати
2008  Три маймуни
© 2001 - 2007 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by