English   |   Български   |   Пишете ни 
Регламент  Акредитация за журналисти  Акредитация за спонсори, гости и партньори
 
>> Международен София Филм Фест НА БРЕГА (Бургас) >> Международен София Филм Фест В ПЛОВДИВ
   
02.03. - 21:45,
Euro Cinema
04.03. - 19:00,
Ларго (бивше Център)
Режисьор:  Раду Мунтеан
Оператор:  Тудор Лукачиу
Сценарист:  Раду Мунтеан , Разван Радулеску , Александру Бачиу
Продуцент:  Драгош Потоп
В ролите:  Паул Ипате , Ади Караулеану , Драгош Бучур
Продукция:  Multimedia Est/Antena 1
Балкански филмови срещи
12:08 източно от Букурещ
Армин
Гърбавица
Дете на войната
Застава
Климати
Обичам те
Оптимистите
Утре сутрин
Хартията ще бъде синя

Хартията ще бъде синя
Hirtia va fi albastra
The Paper Will Be Blue
Румъния , 2006, 95 мин, цветен
Награди:  Анталия 2006 - "Златен портокал" за най-добър чуждестранен филм; Котбус '06 – Специалната награда за режисура; Локарно '06 – Конкурсна програма

В края на 1989 г. в Румъния избухва революция. На 21 декември хората, свикани на митинг в подкрепа на диктатора Чаушеску (чиято власт отслабва все по-чувствително на фона на растящата решимост на опозицията), вместо да го аплодират, го освиркват и армията стреля по тълпата. Това е началото на бунта в Букурещ. На следващия ден в цялата страна е обявено извънредно положение. След кървави сблъсъци демонстрантите и войниците неусетно започват да си симпатизират. Чаушеску сдава властта на Фронта за национално спасение. Армията минава към Фронта, но отделни военни продължават да влизат в стълкновения из Букурещ до 23 декември.
Началото на филма е призори, когато танк спира до една барикада и двама униформени мъже излизат да попушат. Понеже между танка и военните, които пазят барикадата, не се установява контакт, изнервените охранители откриват огън и избиват хората в танка, без изобщо да знаят "свои" ли стрелят, или "чужди". Тогава действието се връща назад, към предишната нощ на мъжете в танка. Те карат през града и не знаят дали да подкрепят, или да се борят с "терористите", които явно са завзели дори студиата на народната телевизия. Изолирани във вътрешността на машината, те обсъждат революцията, която не разбират напълно.

Раду Мунтеан
Румънски режисьор, роден през 1971 г. в Букурещ. Следвал е режисура в Академията за филмово и театрално изкуство в Букурещ. От 1996 г. е направил над 400 реклами и късометражни филми. Успешно дебютира с Гневът, който представлява поглед към престъплението в незаконно автомобилно състезание. Името на Мунтеан става още по-известно на международната сцена след втория му игрален филм Хартията ще бъде синя, чието действие се развива във военна обстановка по време на падането на режима на Чаушеску през декември 1989 г. Голяма част от филмовия екип на Мунтеан, работил в предишните му проекти, участва и в неговия трети игрален филм.
1994  Тя
1996  Животът е другаде
2002  Гняв
2006  Хартията ще бъде синя
2008  Буги
© 2001 - 2007 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by