English   |   Български   |   Пишете ни 
Регламент  Акредитация за журналисти  Акредитация за спонсори, гости и партньори
 
>> Международен София Филм Фест НА БРЕГА (Бургас) >> Международен София Филм Фест В ПЛОВДИВ
   
07.03. - 19:00,
Ларго (бивше Център)
Режисьор:  Ясмила Збанич
Оператор:  Кристине Майер
Сценарист:  Ясмила Збанич
Продуцент:  Бруно Вагнер , Дамир Ибрахимович , Барбара Алберт
Музика:  Енес Златар
В ролите:  Миряна Каранович , Луна Мийович , Леон Лучев , Кенан Катич , Ясна Орнела , Деян Ачимович , Богдан Диклич , Емир Хаджихафизбегович
Продукция:  Coop99/Deblokada/Noir film/Jadran
Световен разпространител:  The Match Factory
Балкански филмови срещи
12:08 източно от Букурещ
Армин
Гърбавица
Дете на войната
Застава
Климати
Обичам те
Оптимистите
Утре сутрин
Хартията ще бъде синя

Гърбавица
Grbavica
Grbavica
, 2006, 91 мин, цветен

Действието на впечатляващия пълнометражен дебют на Ясмила Жбанич се развива в съвременния град Сараево, все още непреодолял последиците от войната. Само че въпросите, които поставя филмът, важат за последствията от всяка война. Есма (Миряна Каранович, позната от филмите на Емир Кустурица) е самотна майка, която живее с 12-годишната си дъщеря Сара (Луна Мийович) в квартал "Гърбавица" на Сараево – място, превърнато в концлагер по време на въоръжените сблъсъци през 90-те. Есма не е в състояние да върже двата края само с помощите, получавани от държавата, и с надеждата да изкара и някакви "екстри" за своето момиче започва да работи на две места – денем във фабрика за обувки, нощем като сервитьорка в клуб. Един път Сара (която междувременно устремно се променя и от дете започва да се превръща в жена) пожелава да отиде на училищна екскурзия. Наясно е, че цената е твърде висока, затова предвидливо съобщава на майка си, че може да получат отстъпка, ако успеят да удостоверят с документ, че бащата на Сара е шахид – военномъченик, за какъвто Есма винаги го е представяла. След като се спречкват сериозно, Сара си дава сметка, че майка й работи извънредно, за да плати пълната цена на екскурзията. Откритието грози да съсипе устоите на младия й живот.
Със своето фино нюансирано, красиво изпълнение Каранович ни запознава с жена, претърпяла най-тежки унижения, но готова съзнателно да утвърждава съществуването си чрез мънички победи – такива дреболии като купуването на хубаво парче риба... С работата си на две места и самостоятелното отглеждане на дъщеря си нейната героиня показва, че не се залъгва: битката с ежедневието е най-добрият начин да си го върне на съдбата.

В убедителната си дебютна творба сценаристката и режисьорка Ясмила Жбанич разкрива жените от Гърбавица като общност от свикнали да оцеляват личности. Както и като хора, за които надеждата, мечтите и копнежът по изгубеното са единственият възможен лукс. Особено когато ужасите от миналото още не са отшумели напълно. Внимателен в детайлите и автентично звучащ, Гърбавица е свидетелство за вродения ни порив да надживяваме кошмара на войната и дори да съхраняваме някакви остатъци от здрав смисъл насред неизбежното опустошение, което тя оставя след себе си.

Джейн Шьотле

Ясмила Збанич
Босненска режисьорка, родена през 1974 г. в Сараево. Учи театрална и кинорежисура в местната Академия за драматични изкуства. През 1997 г. основава артистичната асоциация "Деблокада", чрез която създава няколко късометражни и документални филма. Новелата й Рожден ден бе част от международния проект с българско участие Поколение: Изгубени и намерени.
1998  Произведено в Сараево – docu новелата "Нощ е. Светло е"
2003  Картини от ъгъла – TV docu short
2005  Поколение: Изгубени и намерени – новелата “Рожден ден”
2006  Гърбавица
© 2001 - 2007 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by