English   |   Български   |   Пишете ни 
Регламент  Акредитация за журналисти  Акредитация за спонсори, гости и партньори
 
>> Международен София Филм Фест НА БРЕГА (Бургас) >> Международен София Филм Фест В ПЛОВДИВ
   
06.03. - 16:00,
Дом на киното
06.03. - 21:00,
Дом на киното
07.03. - 18:30,
Euro Cinema
11.03. - 18:00,
Ларго (бивше Център)
Режисьор:  Кристофер Нилсен
Сценарист:  Саймън Пег , Кристофер Нилсен
Музика:  Саймън Бозуел
Ролите озвучават:  Джим Бродбент , Саманта Мортън , Кайл Маклоклън , Фил Даниълс , Саймън Пег , Уди Харълсън
Продукция:  Storm Studio/Sarah Radclyffe Prods.
Световен разпространител:  Norwegian Film Institute
Международен конкурс
Боли ли?
Братя по съдба
Всичко безплатно
Клопка
Краят на морето
Марта
Маяк
Мечтата на рибаря
На крилете на мечтите
Разследване
Свобода за Джими
Четири минути

Свобода за Джими
Free Jimmy
Free Jimmy
, 2006, 86 мин, цветен
Награди:  2006 - "Аманда" (норвежкият "Оскар") за най-добър филм

Четирима смотаняци, трима бабаити, петима заклети вегетарианци и един милион причини да бъде освободен един надрусан слон.
Свобода за Джими започва с историята на четирима непрокопсани антигерои – Рой Арни (Уди Харълсън), Од (Саймън Пег), Газ (Фил Даниълс) и Бълхата (Джей Симпсън), които напускат улиците на родния си град, за да работят с "шоумена" Стромовски (Джим Бродбент) при гастролите на западащ руски цирк. Централната атракция на представленията е Джими – слон, държан в постоянно "блажено" състояние с коктейл от наркотици. Рой Арни мечтае някой ден да притежава собствен цирк и споделя с приятелите си, че условието това да се осъществи е тъкмо Джими. На цирковата премиера нескопосан опит да дадат на Джими обичайната му "доза" предизвиква паника сред присъстващите. Джими избягва. Започва лудешко сноване насам-натам из цялата страна в търсене на слона, преди да е отвикнал от наркотичната си зависимост. И изведнъж се оказва, че всичко живо ламти за слона.
Чалната тайфа еколози, водени от природосъобразно живеещата двойка фанатични въздържатели Мариус (Кайл Маклоклън) и Бетина (Емилия Фокс), са по петите на Джими, за да го превърнат в емблема на своята кауза. Войнствена хайка шотландски ловджии решават, че главата му би изглеждала страхотно като трофей на стената. А лапландската мафия – най-свирепите северни злодеи – иска да го отстреля, за да получи солидно възнаграждение. Единственият шанс за оцеляване на Джими е в една доброжелателна мишка, с която се сдружава по пътя. Дали тя ще му помогне да си отвоюва свободата, да се спаси от пристрастеността си към дрогата и да се избави от тайна за милион долара?...

Кристофер Нилсен
Норвежки аниматор, роден през 1963 г. в Осло. Публикувал е 19 книжки с комикси. Режисьор на Треска в петък вечер, с който печели Наградата на публиката на Фестивала на анимационното кино в Осло. Свобода за Джими е втория му игрален филм.
1996  Треска в петък вечер
2006  Свобода за Джими
© 2001 - 2007 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by