English   |   Български   |   Пишете ни 
Регламент  Акредитация за журналисти  Акредитация за спонсори, гости и партньори
 
>> Международен София Филм Фест НА БРЕГА (Бургас) >> Международен София Филм Фест В ПЛОВДИВ
   
07.03. - 13:30,
Дом на киното
07.03. - 18:30,
Дом на киното
Режисьор:  Анета Лешниковска
Оператор:  Ленерт Хилеге
Сценарист:  Анета Лешниковска
Продуцент:  Анета Лешниковска , Трент , Нехат Файза , Батон Бека
Музика:  Брако , Слободан Паджич
В ролите:  Ирена Ристик , Игор Джамбазов , Деян Лилик , Визар Вишка
Продукция:  AKA Film/Concordia Pictures/NFI Productions
Международен конкурс
Боли ли?
Братя по съдба
Всичко безплатно
Клопка
Краят на морето
Марта
Маяк
Мечтата на рибаря
На крилете на мечтите
Разследване
Свобода за Джими
Четири минути

Боли ли?
Боли ли? - Прва балканска догма
Does It Hurt? – The First Balkan Dogma
, 2007, 98 мин, цветен

За разнообразие, истински филм за измислено събитие, вместо обратното. Младата македонско-холандска кинемотографистка прилъгва най-добрите си приятели и по този начин прави първия балкански (че и холандски) "Догма"-филм.

В този дебют на Анета Лесниковска, която е родена в Македония, но сега живее в Холандия, реалността е базирана на фикцията и обратно. Режисьорката пренася собстения си живот и този на приятелите си в измислена ситуация. Повечето от приятелите й са актьори и кинаджии, които не правят нищо друго, освен да играят и да снимат филми. Няма пари или фонд, които да подпомагат правенето на кино в страна като Македония, така че тя решава да заснеме филм по правилата на "Догма". Не само за да помогне на приятелите си да получат някаква работа, но и за да изпълне желанието си: да направи първия си пълнометражен филм. Тя лъже приятелите си, че е намерила чуждестранни продуценти, които са готови да финансират филма й. Трябва да поизчакат холандските продуценти, които така и не се появяват. През това време тя продължава проучванията си и моли приятелите си да й разказват собствени житейски истории. Всичко това се филмира и това, което е замислено като подготовка, се превръща в самия филм. Разликата между измислицата и реалността е невъзможно да бъде направена в края на филма. Боли ли? е първият балкански филм, заснет според правилата на "Догма", направен, за да отбележи 10-годишнината от обявяването на едноименния манифест. И дори може би повече от формална "Догма"-драма, Боли ли? е личен, освежаващ и забавен документ за режисьорката и приятелите й.

Анета Лешниковска
След като завършва третата си година в Университета “Кирил и Методий” в родния си град Скопие в Македония (Факултет по история на изкуството и археология), през 1992 г. Анета Лесниковска отива в Холандия и е приета в Департамента по аудиовизуални изкуства в Академията “Герит Ритвелд” в Амстердам. През 1995 при студентски обмен се озовава в “Купър Юниън”, Ню Йорк, департамент “Кино и видео”. Скоро след дипломирането си през 1997 г. тя се изявява активно на европейската арт сцена с няколко изложби на своите инсталации с видео и нови медии. Нейни работи са излагани в Скопие, Дубровник, Белград, Будапеща, Амстердам и Ню Йорк.
2007  Боли ли?
© 2001 - 2007 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by