English   |   Български   |   Пишете ни 
Регламент  Акредитация за журналисти  Акредитация за спонсори, гости и партньори
 
>> Международен София Филм Фест НА БРЕГА (Бургас) >> Международен София Филм Фест В ПЛОВДИВ
   
03.03. - 20:30,
Дом на киното
04.03. - 16:30,
Люмиер
15.03. - 19:00,
Ларго (бивше Център)
Режисьор:  Дьорд Палфи
Оператор:  Гергей Похарнок
Сценарист:  Дьорд Палфи , Жофия Руткай
Продуцент:  Петер Мишколци , Габор Варади , Габриеле Кранцелбиндер , Александър Думрайхер-Иванчеан , Емил Жорж , Александър Майе-Ги
Музика:  Амон Тобин
В ролите:  Чаба Цене , Герго Трочаньи , Марк Бишоф
Продукция:  Eurofilm Studio/Amour Fou/Memento Films/La Cinefacture/Arte France Cinema
Световен разпространител:  Fortissimo Film Sales
Европейски екран
Витус
Възстановяване
Градива
Есенни градини
Еуфория
Изкуството на плача
Колите на татко
Колко ме обичаш?
Кофти
Отровни приятели
Пътят за Гуантанамо
Свеж въздух
Таксидермия
Уста в уста
Фантасмагории
Фландрия
Цветовете на водата
Червен път
Шейтан

Таксидермия
Taxidermia
Taxidermia
, 2006, 92 мин, цветен
Награди:  Трансилвански фестивал 2006 - "Награда за режисура" ; 4 награди на Унгарската филмова седмица '06 – за най-добър филм, за поддържащ актьор на Чаба Цене, за поддържаща актриса на Адел Станцел и на критиката; Котбус '06 – Наградата “Дон Кихот”

Без преувеличение можем да заявим, че под слънцето няма нищо подобно на Таксидермия. Новият филм на унгарския режисьор Дьорд Палфи е същински гулаш от телесни течности и порочност – жанрово неопределимо неистово празненство за сетивата. Това брутално продължение на предишното сюрреалистично бижу на Палфи Хлъц обрисува живота на три поколения мъже: слабините на един изригват огън, друг се тъпче до пръсване, трети пресича всички граници на етиката в препараторския занаят. Неудържимото, анархично визуално въображение и гротескната поетичност на лентата са просто изумителни.
Вендел (Чаба Цене) е разпасан, закопнял за секс ординарец, изпратен по военно време в затънтен пост, където единствена компания са му дебелата съпруга и дъщерите на неговия началник. След като нарушава приличието по всички възможни начини (включително като напива водата, останала след къпането на девойките), той е наказан със смърт за прегрешенията си. Да, но съпругата на офицера е бременна с детето на ординареца Вендел – Калман (Гергей Трочани), който расте през комунистическата епоха и се превръща в ненаситен шампион по бързо ядене. Жени се за пищна състезателка в същата дисциплина, която му ражда кльощавото детенце Лайош (Марк Бишоф). В последния, трети сегмент на филма Лайош е станал препаратор – слаб като вейка и крайно дисциплиниран, – който се грижи за болезнено затлъстелия си и вече пенсиониран баща и неговата армия огромни, много гладни котки. Лайош започва сложен, красиво перверзен ритуал, чрез който педантично преобразява самия себе си в сюблимен човешки предмет на изкуството.

Таксидермия е структуриран като еволюция от дивото, неудържимо либидо през организираното, впрегнато в строги рамки пречистване до тоталната, аскетична самообработка – полемична, но възможна алегория за курса на политиката през ХХ в. Първите две новели са екранни адаптации на творби на унгарския писател Лайош Наги Парти, а Палфи и жена му Жофия Руткай са измислили последната. Острото, пикантно чувство за хумор и визуалната крайност на филма – с тела, докарани до самите си предели, и смайващо убедителни специални ефекти – са толкова дръзки, че поставят нови еталони за чудатите и чудесни неща, на които е способна човешката плът в кинематографичното изкуство. Да започва вакханалията!

Димитри Ейпидес

Дьорд Палфи
Унгарски режисьор, роден през 1974 г. в Будапеща. Учи кино, като се дипломира през 2000 г. Някои от студентските му късометражни филми са показвани по фестивали. Дипломният му филм Хлъц е отличен с Наградата за дебют на Унгарската филмова седмица, "Златна роза" в Сочи и Европейската филмова награда за Откритие на годината. Таксидермия е вторият му игрален филм.
2002  Хлъц
2006  Таксидермия
© 2001 - 2007 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by