English   |   Български   |   Пишете ни 
Регламент  Акредитация за журналисти  Акредитация за спонсори, гости и партньори
 
>> Международен София Филм Фест НА БРЕГА (Бургас) >> Международен София Филм Фест В ПЛОВДИВ
   
12.03. - 21:00,
Люмиер
13.03. - 16:00,
Люмиер
14.03. - 18:30,
Дом на киното
Режисьор:  Майкъл Уинтърботъм , Мат Уайткрос
Оператор:  Марсел Зискинд
Продуцент:  Андрю Ийтън , Мелиса Парментър
Музика:  Моли Ниймън
В ролите:  Ризван Ахмед , Фархад Харун , Вакар Сидики , Афран Усман
Продукция:  Revolution Films/Screen West Midlands
Световен разпространител:  The Works Ltd.
Европейски екран
Витус
Възстановяване
Градива
Есенни градини
Еуфория
Изкуството на плача
Колите на татко
Колко ме обичаш?
Кофти
Отровни приятели
Пътят за Гуантанамо
Свеж въздух
Таксидермия
Уста в уста
Фантасмагории
Фландрия
Цветовете на водата
Червен път
Шейтан

Пътят за Гуантанамо
The Road to Guantanamo
The Road to Guantanamo
Великобритания , 2006, 95 мин, цветен
Награди:  Берлин 2006 - "Сребърна мечка" за режисура; 2 номинации за Европейската филмова награда – за най-добър филм и за режисура

През септември 2001 г. майката на пакистанеца Асиф Икбал се връща в Триптън, Великобритания. Намерила е булка за сина си в село недалеч от Файзалабад. Няколко дни по-късно Асиф заминава за Пунджаб, за да се срещне с жената, за която ще се жени. Тъй като за сватбата са нужни свидетели, той се обажда в Англия на своите приятели Рухел, Шафик и Монир, за да ги покани на церемонията. Четиримата се срещат в Карачи, където посещават джамията заедно с пакистанския братовчед на Шафик. Имамът ги призовава да отидат в Афганистан и да помогнат на хората там. Автобусните билети са евтини, а Афганистан звучи обещаващо на четиримата настроени за приключения приятели. След изтощително пътуване пристигат в Кандахар през нощта. Това е нощта на първата американска бомбардировка в Афганистан. Американските военни части започват офанзивата си срещу талибаните като отмъщение за терористичните актове на 11 септември. Четиримата млади мъже се отправят към Кабул, където се разболяват и са принудени да останат. После потеглят отново с надеждата, че скоро ще се върнат в Пакистан, но неволно навлизат още по-навътре в зоната на военни действия, докато накрая ги задържат. След седмици арест те са изпратени със самолет в Гуантанамо – базата на САЩ в Куба, където са затворени като потенциални терористи. Тайните служби смятат, че младежите по някакъв начин са свързани с Мохамед Ата и Осама Бин Ладен. Въпреки че скоро става ясно, че тези им хипотези са далеч от истината, минават цели две години преди Шафик, Азиф и Рухел да се върнат в Триптън. До ден-днешен продължава да няма вест от Монир, чиито дири приятелите са изгубили в Афганистан. Филмът използва архивни кадри, интервюта и драматизирани сцени, за да пресъздаде автентичната история на тяхната одисея.

Майкъл Уинтърботъм
Michael Winterbottom
Английски режисьор, роден през 1961 г. в Блекбърн. Завършва литература в Оксфорд, а след това учи операторско майсторство в Бристол и Лондон. Започва да работи с няколко телевизионни мрежи (BBC, ITV и Ganada). След няколко документални филма той дебютира с пълнометражния Целувката на пеперудата, спечелил няколко награди. Носител на „Златна мечка” за По тази земя и на „Сребърна мечка” за режисура за Пътят към Гуантанамо.
1995  Целувката на пеперудата
1996  Джуд
1997  Добре дошли в Сараево
1998  Искам те
1999  Страната на чудесата
1999  С теб или без теб
2000  Изкуплението
2002  24 Hour Party People
2002  По тази земя
2003  Код 46
2004  9 песни
2006  Фантасмагории
2007  Могъщо сърце
2008  Генуа
Мат Уайткрос
© 2001 - 2007 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by