English   |   Български   |   Пишете ни 
Регламент  Акредитация за журналисти  Акредитация за спонсори, гости и партньори
 
>> Международен София Филм Фест НА БРЕГА (Бургас) >> Международен София Филм Фест В ПЛОВДИВ
   
06.03. - 21:00,
Люмиер
07.03. - 21:00,
Ларго (бивше Център)
08.03. - 18:30,
Euro Cinema
Режисьор:  Андреа Арнолд
Оператор:  Роби Райън
Сценарист:  Андреа Арнолд
Продуцент:  Кари Комърфорд
В ролите:  Кейт Дики , Тони Къран , Мартин Компстън , Натали Прес , Андрю Армур
Продукция:  Sigma Films/Zentropa Entertainments5
Световен разпространител:  Trust Film Sales
Европейски екран
Витус
Възстановяване
Градива
Есенни градини
Еуфория
Изкуството на плача
Колите на татко
Колко ме обичаш?
Кофти
Отровни приятели
Пътят за Гуантанамо
Свеж въздух
Таксидермия
Уста в уста
Фантасмагории
Фландрия
Цветовете на водата
Червен път
Шейтан

Червен път
Red Road
Red Road
, 2006, 113 мин, цветен
Награди:  Кан 2006 - "Голямата награда на журито" ; Лондон '06 – Наградата "Съдърланд" за дебют; 2 Британски независими филмови награди '06 – за най-добра актриса и за актьор

Джаки постоянно държи под око стена от монитори в частната охранителна компания, която осигурява надзора на разнебитена кооперация в Глазгоу. Ежедневието й, както и нейната работа, се състои главно в това да наблюдава. Не изглежда да влага кой знае какво отношение, докато един ден не зърва на един от дисплеите Клайд – мъж, за когото интуитивно се досещаме, че е изиграл определяща роля за нейната самота. Завръщането му и нейният неуморен интерес към него постепенно разкриват една класическа, но и съвременна история на загуба, отмъщение и изкупление.
Червен път е един от най-забележителните британски пълнометражни дебюти от много години насам – уверено изграден, многопластов отрязък поетически реализъм от режисьорката Андреа Арнолд, носителка на “Оскар” за късометражния си Оса. Кейт Дики, за която това също е първо встъпване в пълнометражното кино, е изключителна като Джаки, а Тони Къран, Натали Прес и Мартин Компстън също правят безупречни изпълнения.

“Арнолд има око за дребните подробности, така че филмът не е лишен и от хумор, чиито проблясъци озаряват тук-там мрачната й чувственост и усещането за надвиснала опасност. Умелата операторска работа на Роби Райън на свой ред отразява всеки нюанс в общия тон и разкрива суровата крсота на запуснатия градски пейзаж.”

Сандра Хеброн

Андреа Арнолд
Британска режисьорка, родена през 1961 г. в Дартфорд. Учи в Американския филмов институт. Режисьорка на награждаваните късометражни филми Мляко, Куче и Оса; последният печели "Оскар" за игрален късометражен филм.
1998  Мляко – short
2000  Куче – short
2003  Оса – short
2006  Червен път
© 2001 - 2007 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by