English   |   Български   |   Пишете ни 
Регламент  Акредитация за журналисти  Акредитация за спонсори, гости и партньори
 
>> Международен София Филм Фест НА БРЕГА (Бургас) >> Международен София Филм Фест В ПЛОВДИВ
   
24.03. - 20:30,
Дом на киното
Режисьор:  Алберто Латуада , Федерико Фелини
Федерико Фелини
8 1/2
АМАРКОРД
БАНКА ДИ РОМА
Белият шейх
ГЛАСЪТ НА ЛУНАТА
ГРАДЪТ НА ЖЕНИТЕ
ДЖИНДЖЪР И ФРЕД
ДЖУЛИЕТА НА ДУХОВЕТЕ
ЕДИН ЖУРНАЛИСТ РАЗКАЗВА ЗА БРАЧНА АГЕНЦИЯ новела от филма “Любовта в града”
И КОРАБЪТ ПЪТУВА...
ИЗКУШЕНИЕТО НА ДОКТОР АНТОНИО новела от филма “Бокачо '70”
ИНТЕРВЮ
КАЗАНОВА
КЛОУНИТЕ
МОШЕНИЧЕСТВОТО
Мамините синчета
НОЩИТЕ НА КАБИРИЯ
Пътят
РЕПЕТИЦИЯ НА ОРКЕСТЪР
РИМ
САТИРИКОН
СЛАДЪК ЖИВОТ
Светлините на вариетето
ТОБИ ДАМИТ новела от филма “Три стъпки в делириума”

Светлините на вариетето
Luci del varieta
Luci del varieta
Италия , 1950, 100 мин, черно-бял

Лилиана, красива млада провинциалистка, мечтае да си пробие път в шоубизнеса. Избягва от къщи и постъпва в малка вариететна трупа. Кеко, ръководителят на актьорите, изневерява на годеницата си Мелина с новодошлата. Заради нея изоставя трупата, докато накрая не се оказва на свой ред изоставен. Не му остава нищо друго, освен да се прибере при предишните си спътници и Мелина, която междувременно му е простила. Трупата отново е в пълен състав и пътува с влак в търсене на подходящо място за представление, когато във вагона се появява хубаво момиче. Кеко веднага му хвърля око и историята започва отначало...
Режисьорски дебют на 30-годишния Фелини, автор и на сценария. Язвителен, но и съчувствен спомен за света на avanspettacolo (вариететни спектакли, изключително популярни в Италия до 60-те години, изнасяни преди филмови прожекции), изпълнен със суров реализъм и умилена тъга. Още тук откриваме повечето митове на Фелини, намек за всичките му бъдещи творби.

Алберто Латуада
Федерико Фелини
Италианският режисьор, сценарист и актьор Федерико Фелини с право е смятан за една от най-продуктивните иоригинални фигури в световното изкуство от следвоенния период. Роден в Римини на 20 януари 1920 г., той почивав Рим на 31 октомври 1993 г. Съумява по-добре от всеки друг да пресъздаде реалния живот през сюрреализма на изкуството си. Въпреки принадлежността му към периода на неореализма, ексцентричността в рисунъка на Фелини и усета за абсурд в комедиите му го отличават от други изтъкнати режисьори като съвременниците му Роберто Роселини или Виторио де Сика. Неговият поетичен, ефирен и метафизичен стил го прави уникален. Едва 12-годишен Фелини избягва от къщи, за да постъпи в цирка. Премества се в столицата през 1939 г. За да свързва двата края, рисува комикси и прави карикатурни портрети на посетителите в римските ресторанти. Преди избухването на Втората световна война заедно със своя приятел Алдо Фабрици прави радиоскечове. И среща жената, с която прекарва живота си – Джулиета Мазина. Вдъхновен от американските филми, се увлича по репортерството и се опитва да работи като журналист. С помощта на Фабрици обаче влиза в киното и между 1939 и 1944 г. работи в различни комедии.
© 2001 - 2007 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by