English   |   Български   |   Пишете ни 
Регламент  Акредитация за журналисти  Акредитация за спонсори, гости и партньори
 
>> Международен София Филм Фест НА БРЕГА (Бургас) >> Международен София Филм Фест В ПЛОВДИВ
   
27.03. - 20:30,
Дом на киното
05.04. - 19:00,
Люмиер
Режисьор:  Федерико Фелини
Федерико Фелини
8 1/2
АМАРКОРД
БАНКА ДИ РОМА
Белият шейх
ГЛАСЪТ НА ЛУНАТА
ГРАДЪТ НА ЖЕНИТЕ
ДЖИНДЖЪР И ФРЕД
ДЖУЛИЕТА НА ДУХОВЕТЕ
ЕДИН ЖУРНАЛИСТ РАЗКАЗВА ЗА БРАЧНА АГЕНЦИЯ новела от филма “Любовта в града”
И КОРАБЪТ ПЪТУВА...
ИЗКУШЕНИЕТО НА ДОКТОР АНТОНИО новела от филма “Бокачо '70”
ИНТЕРВЮ
КАЗАНОВА
КЛОУНИТЕ
МОШЕНИЧЕСТВОТО
Мамините синчета
НОЩИТЕ НА КАБИРИЯ
Пътят
РЕПЕТИЦИЯ НА ОРКЕСТЪР
РИМ
САТИРИКОН
СЛАДЪК ЖИВОТ
Светлините на вариетето
ТОБИ ДАМИТ новела от филма “Три стъпки в делириума”

Пътят
La strada
La strada
Италия , 1954, 115 мин, черно-бял
Награди:  Венеция 1954 - "Сребърен лъв" на Свети Марко; Оскар и награда на Нюйоркската критика за чуждоезичен филм

Наивната, чувствителна Джелсомина е продадена от майка си за 10 000 лири на Дзампанò – скитащ цирков артист с лош характер, който се изявява по селските мегдани и панаири като огнегълтач. Той прави Джелсомина своя любовница насила, а тя напусто се опитва да избяга от неспирните му грубости. Двамата постъпват в един цирк, където момичето се запознава с Лудия - чудат въжеиграч, кротък и любезен с нея, но при всяка възможност ироничен с Дзампанo. При едно скарване Дзампанo неволно убива Лудия. Трагедията окончателно побърква Джелсомина, която ден и нощ не може да се отърве от спомена за Лудия. Тогава Дзампанo я напуска и продължава сам бродническия си живот. Няколко години по-късно научава случайно за смъртта й и, изоставен от всички, ридае на самотния бряг.

Филмът, който донесе световна известност на Фелини. Бляскава игра на актьорите в главните роли; една от най-прочувствените филмови партитури на Нино Рота.


Федерико Фелини
Италианският режисьор, сценарист и актьор Федерико Фелини с право е смятан за една от най-продуктивните иоригинални фигури в световното изкуство от следвоенния период. Роден в Римини на 20 януари 1920 г., той почивав Рим на 31 октомври 1993 г. Съумява по-добре от всеки друг да пресъздаде реалния живот през сюрреализма на изкуството си. Въпреки принадлежността му към периода на неореализма, ексцентричността в рисунъка на Фелини и усета за абсурд в комедиите му го отличават от други изтъкнати режисьори като съвременниците му Роберто Роселини или Виторио де Сика. Неговият поетичен, ефирен и метафизичен стил го прави уникален. Едва 12-годишен Фелини избягва от къщи, за да постъпи в цирка. Премества се в столицата през 1939 г. За да свързва двата края, рисува комикси и прави карикатурни портрети на посетителите в римските ресторанти. Преди избухването на Втората световна война заедно със своя приятел Алдо Фабрици прави радиоскечове. И среща жената, с която прекарва живота си – Джулиета Мазина. Вдъхновен от американските филми, се увлича по репортерството и се опитва да работи като журналист. С помощта на Фабрици обаче влиза в киното и между 1939 и 1944 г. работи в различни комедии.
© 2001 - 2007 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by