English   |   Български   |   Пишете ни 
Регламент  Акредитация за журналисти  Акредитация за спонсори, гости и партньори
 
>> Международен София Филм Фест НА БРЕГА (Бургас) >> Международен София Филм Фест В ПЛОВДИВ
   
07.04. - 20:30,
Дом на киното
08.04. - 19:00,
Люмиер
Режисьор:  Федерико Фелини
Федерико Фелини
8 1/2
АМАРКОРД
БАНКА ДИ РОМА
Белият шейх
ГЛАСЪТ НА ЛУНАТА
ГРАДЪТ НА ЖЕНИТЕ
ДЖИНДЖЪР И ФРЕД
ДЖУЛИЕТА НА ДУХОВЕТЕ
ЕДИН ЖУРНАЛИСТ РАЗКАЗВА ЗА БРАЧНА АГЕНЦИЯ новела от филма “Любовта в града”
И КОРАБЪТ ПЪТУВА...
ИЗКУШЕНИЕТО НА ДОКТОР АНТОНИО новела от филма “Бокачо '70”
ИНТЕРВЮ
КАЗАНОВА
КЛОУНИТЕ
МОШЕНИЧЕСТВОТО
Мамините синчета
НОЩИТЕ НА КАБИРИЯ
Пътят
РЕПЕТИЦИЯ НА ОРКЕСТЪР
РИМ
САТИРИКОН
СЛАДЪК ЖИВОТ
Светлините на вариетето
ТОБИ ДАМИТ новела от филма “Три стъпки в делириума”

РЕПЕТИЦИЯ НА ОРКЕСТЪР
Prova d'orchestra
Prova d'orchestra
, 1979, 72 мин, цветен

В старинна пристройка към църква се провеждат репетициите за симфоничен концерт. Музикантите пристигат на групички и заемат местата си. В един ъгъл са седнали хора от профсъюзите. Телевизионен журналист разпитва оркестрантите – всеки говори за своя инструмент и опит. Пристига диригентът, германец, и репетицията започва спокойно. Скоро обаче прекъсва заради негодуващите музиканти. Маестрото отива в гримьорната си, журналистът го следва, за да го интервюира. Междувременно в залата е настанала същинска революция, стените са покрити с бунтовни надписи и рисунки. Изневиделица сградата започва да се тресе от все по-силни удари; гигантско гюлле изтърбушва стените, при срутването им загива арфистката. След смута и ужасените викове се възцарява тишина и репетицията продължава, а диригентът отново раздава заповеди, като истински диктатор.
В Репетиция на оркестър Фелини разсъждава над непонятното присъствие на случайността в ежедневието; над невъзможното припокриване на работа и изкуство; над абсурдната претенция да наблюдаваме и да бъдем наблюдавани по определени правила. И, под съпровода на разкошната музика на Нино Рота,представя галерия от особено сполучливи гротескни образи.

Федерико Фелини
Италианският режисьор, сценарист и актьор Федерико Фелини с право е смятан за една от най-продуктивните иоригинални фигури в световното изкуство от следвоенния период. Роден в Римини на 20 януари 1920 г., той почивав Рим на 31 октомври 1993 г. Съумява по-добре от всеки друг да пресъздаде реалния живот през сюрреализма на изкуството си. Въпреки принадлежността му към периода на неореализма, ексцентричността в рисунъка на Фелини и усета за абсурд в комедиите му го отличават от други изтъкнати режисьори като съвременниците му Роберто Роселини или Виторио де Сика. Неговият поетичен, ефирен и метафизичен стил го прави уникален. Едва 12-годишен Фелини избягва от къщи, за да постъпи в цирка. Премества се в столицата през 1939 г. За да свързва двата края, рисува комикси и прави карикатурни портрети на посетителите в римските ресторанти. Преди избухването на Втората световна война заедно със своя приятел Алдо Фабрици прави радиоскечове. И среща жената, с която прекарва живота си – Джулиета Мазина. Вдъхновен от американските филми, се увлича по репортерството и се опитва да работи като журналист. С помощта на Фабрици обаче влиза в киното и между 1939 и 1944 г. работи в различни комедии.
© 2001 - 2007 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by